Mexico's 911 standard: what it requires of a CAD
The SESNSP's Norma Técnica 9-1-1 v2.0 sets the minimum requirements for the computer-aided dispatch (CAD) system and GIS of every state and municipal emergency call center in Mexico. This list gathers its 22 software requirements, each with its clause number and the question to put to every vendor when drafting a tender's technical annex.
Download the self-assessment (PDF)What is the Norma Técnica 9-1-1?
Its full name is the technical standard for emergency call services through Mexico's single harmonized 9-1-1 number. It is issued by the SESNSP's National Information Center, and its goal is for emergency call centers (CALLE) to operate and organize consistently. It applies to state and municipal centers and covers seven aspects: operational organization, infrastructure, technology, staffing, protocol-based operation, evaluation and inter-institutional coordination.
CAD and GIS requirements, clause by clause
Platform and availability
Integrations the CAD must have
Decision support
Geographic information system (GIS)
Clauses 4.2.7 to 4.2.23 describe the center's own infrastructure (E1 and SIP lines, a PBX with ACD, call costing, digital recording, servers, monitors, radios, cabling, power), not the CAD software.
The times the CAD must measure
To prove these times, the CAD has to timestamp each stage of the call: reception, incident capture, unit assignment and arrival. When evaluating a system, ask to see the per-stage time report, not just the total.
It applies to in-house CADs too
Clause 4.2.24 recognizes that states run both CADs bought from specialist vendors and CADs built by the centers themselves, and makes clear that all of them must meet the minimum requirements. If your center runs its own system, this list shows which integrations are missing before the next evaluation or the next FASP budget cycle.
Frequently asked questions
What is Mexico's Norma Técnica 9-1-1?
It is the technical standard for emergency call services through Mexico's single 9-1-1 number, issued by the National Information Center of the Executive Secretariat of the National Public Security System (SESNSP). The current version is 2.0. Its goal is for emergency call centers (CALLE) to operate and organize consistently.
Who does the Norma Técnica 9-1-1 apply to?
State and municipal emergency call centers (CALLE). It sets parameters for organization, infrastructure, technology, staffing, operation, evaluation and regulation.
What does the Norma Técnica 9-1-1 require of a CAD system?
Section 4.2 requires a high-availability CAD with a commercial non-proprietary database and live backup, and integration with the phone switch (CTI with ANI and ALI), voice recording, AVL, video surveillance, other CADs and the IPH, mobile viewing, coding with the National Catalogue of Emergency Incidents, telephone first aid, highway arches and decision support, among others. Section 4.8 requires a GIS linked to or integrated with the CAD.
What response times does the standard set?
Section 7.3.1 sets an average reception time of no more than 90 seconds, an average dispatch time of no more than 90 seconds, and an arrival time of no more than ten minutes in urban areas, counted from when the unit is assigned.
Does the standard apply to a CAD built in-house?
Yes. Clause 4.2.24 notes that states use CADs bought from specialist vendors and others built by the call centers themselves, and that either way they must meet the minimum requirements.
Drafting your CAD technical annex?
K-Dispatch brings emergency call handling and dispatch into one platform, with map, video and an AI Co-Pilot for the operator. Our team can walk through this list against your current operation with you.
All 22 requirements with their clause, the question for the vendor and a column to mark whether your CAD meets each one. Ready to print and use in a review or a technical annex.
Tell us about your 911 center, command center or city. A specialist replies within one business day.